Matkakalenteri

17.09.-23.09.2018 ma-su

21.10.-27.10.2018 su-la

26.10.-17.11.2018, 22vrk

16.11.-21.11.2018 pe-ke

20.12.-27.12.2018 to-to

HÄMEENKYRÖ - Sillanpää-ooppera

28.07.2018 la

165eur/hlö

”Ne enteet, ne ovat parhaat. Ne ovat toivoa, ja toivo on se joka ylläpitää. Toivo muovaa elämää niin, että siitä tulee muiston saalista…” F. E. Sillanpää. Kerron ja kuvailen, Kynttilästä Maariaan

Myllykolun Kesäteatteri sijaitsee F. E. Sillanpään ainutlaatuisessa lapsuusmiljöössä, samassa pihassa Nobel-kirjailijan syntymäkodin kanssa. Waltteri Torikan tähdittämä ja taiteellisesti johtama Sillanpää-ooppera kertoo Suomen ainoan Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään elämästä. Se on valtakunnallisesti merkittävä ja korkeat taiteelliset kriteerit täyttävä ooppera, jonka on säveltänyt Pekka Pohjola, libretto on Panu Rajalan kynästä ja ohjauksesta vastaa Marco Bjurström.

Ennen oopperaesitystä nautitaan runsas maalaisbuffet Hiltun Tiltun Hiltun pirtissä ja kuljetaan oppaan johdolla Hämeenkyrössä Sillanpään jalanjäljillä.

Retkiohjelma:

10:00 alkaen lähdöt Helsingistä / Vantaalta kohti Hämeenkyröä. Matkalla virkistäytymis- ja jaloittelutauko.

14:00 – kurvataan Hiitin Tiltujen Hiltun Pirtin pihaan. Vanhassa Pakari-rakennuksessa toimivan, tunnelmallisen kahvilan noutopöytään on katettuna runsas maalaisbuffet. Keittiömestari Johanna Koivun käsialaa oleva menu on konstailematon ja suosii lähellä tuotettuja raaka-aineita. Ilman oikoteitä ja puolivalmisteita, leivätkin leivotaan itse.

15:30 – tavataan Hämeenkyrön opas, jonka johdolla kuljetaan Sillanpään jalanjäljillä nykyisissä kansallismaisemissa. Kirjailijan elämä ja tuotanto avautuvat uudella tavalla ympäröivän yhteisön ja maisemien kautta - Sillanpään vaalimat luontoa kunnioittavat arvot ovat yhä ajankohtaisia.

Kierros päättyy Myllykoluun ja sen jälkeen jää vielä virkistäytymisaikaa ennen oopperan alkua. Myllykolun parkkipaikalta on noin 500m kävelymatka katsomolle, jonka vieressä ovat myös mm. ravintolateltat. Katsomon istumapaikat eivät ole numeroituja. Katsomo on katettu.

18:00 – Sillanpää-ooppera

Frans Emil Sillanpää syntyi Myllykolussa, Hämeenkyrön Kierikkalan kylässä 16.9.1888. Vaikka olikin mäkitupalaisen poika, Sillanpään tarkoituksena oli opiskella lääkäriksi. Opinnot jäivät kuitenkin kesken ja hän joutui palaamaan Hämeenkyröön 1913. Kirjailijanura alkoi Uusi Suometar -lehdestä, jonne Sillanpää lähetti tekstejä nimimerkillä E. Syväri ja ensimmäinen romaani Elämä ja aurinko julkaistiin 1916. Sisällissodan aikaan Sillanpää muistetaan puolueettomasta kannastaan ja sekä valkoisten että punaisten arvostelusta; näistä kokemuksista kumpusi Hurskas Kurjuus -romaani (1918). 1930-luvulla Sillanpää loi monta menestyksekästä romaania, (Ihmiset suviyössä, Nuorena nukkunut ja Miehen tie), mutta se oli myös surun aikaa, sillä kirjailijan rahankäyttö ei pysynyt hallinnassa, alkoholiongelma paheni ja Siikri-vaimo kuoli keuhkokuumeeseen 1939.

Suurimman tunnustuksen lahjakkuudestaan Sillanpää sai 1939, kun hänelle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto syvällisestä ymmärtämisestä maalaisväestöä kohtaan ja palkinto oli erittäin tärkeä tunnustus myös Suomelle sota-aikana. Monet muistavat Sillanpään, joulusaarnoja lukevana harmaana taatana. 1945 Sillanpää aloitti radiossa joulusaarnaperinteen, joka jatkui hänen kuolemaansa, vuoteen 1964 asti.

Esityksen kesto on noin 2 tuntia, 10 minuuttia sisältäen väliajan.

Takaisin Vantaalla / Helsingissä ollaan puolilta öin.

Retkelle on rajoitettu määrä paikkoja, joten kannattaa varata omansa pikaisesti: soittamalla 09 872 6465 tai sähköpostilla matka@astor.fi

Retken hinta on 165eur/hlö ja siihen sisältyy:

  • bussikuljetukset Vantaalta Vantaalle / Helsingistä Helsinkiin
  • Hiltun Pirtin maalaisbuffet
  • Hämeenkyrön opastettu kierros, n. 1,5 tuntia
  • Oopperalippu
  • kuljettaja-matkanjohtajan palvelut

Varaukset ja ennakkomaksu ( 70eur/hlö ) 28.02. mennessä ja loppumaksu kuukautta ennen.